At bære sit barn

08/02/2016

DSC_0084

Jeg stiftede for første gang kendskab med “babywearing” universet da jeg ventede min datter for 10 år siden. Jeg havde selvfølgelig set forældre bære deres små poder i den klassiske Babybjörn bæresele, og havde egentligt tilskrevet det at bære sit barn som noget der udelukkende tilhørte netop denne model. Men efter måneders research og aktiv deltagen i det amerikanske babywearer forum TBW, stod det hurtigt klart at Babybjörn bæreselen bliver voldsomt kritiseret blandt passionerede babywearers. Argumenterne for hvorfor denne bæresele bør undgås er mange, og de fleste af dem gav rigtig god mening for mig, så jeg begyndte at lede efter alternativer, og faldt over tre typer af bæreseler som jeg havde lyst til at prøve – en ringslynge, en mei tai og en vikle.

Fælles for disse typer af bæreseler, og det der adskiller dem fra de “faste” modeller som eksempelvis Babybjörnen er, at barnet bæres helt tæt til kroppen. Selen blokerer ikke kontakten mellem bærer og barn, og særligt for viklens vedkommende gælder det, at den kan bindes og tilpasses så den sidder som støbt på begge parter. Mange faste bæreseler understøtter kun barnet på det smalle stykke mellem benene, hvilket belaster deres rygsøjle unødigt. Ringslyngen, mei tai’en og viklen kan derimod bindes og tilpasses på en sådan måde at de understøtter barnet over numsen og frem til knæhaserne, hvilket er mere skånsomt.

DSC_0086

Ringslyngens store fordele er at den at nem at anvende og kan bruges fra nyfødt til 2-3 års alderen. Det kan dog være hårdt at bære større børn i en ringslynge, da vægten ikke fordeles jævnt over skuldre og ryg. Mei tai’en er bedst til større børn. Også den er nem at anvende og kan bindes på henholdsvis ryg og bryst, men også her kan vægtfordelingen blive et problem da stropperne ofte er smalle. Fastviklen er efter min mening den bedste og mest alsidige bæresele der findes. Den kan bindes og tilpasses på et utal af måder, og kan anvendes fra nyfødt til 3-4 års alderen. Og så er det den af de bæreseler som jeg har prøvet, hvor vægten fordeles bedst over skuldre og ryg og dermed er mest behagelig at bære sit barn i.

Disse fire vikler er alle af mærket Didymos – en i bomuld, to i uld/bomuld og en i silke/bomuld. Fælles for dem alle er, at de er forholdsvis tynde og faste i kvaliteten, og derfor nemmere at binde end vikler der er fremstillet i kraftigere materiale. Bomuldsviklen er en god alsidig vikle, uld/bomuldsviklerne er særligt gode i de kølige måneder, men på grund af uldens varmeregulerende egenskaber kan den sagtens anvendes hele året rundt. Kombinationen af silke og bomuld giver en særdeles tynd vikle, som er behagelig at bære i sommermånederne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *