Hverdagsudfordringer i en mangebørnfamilie

06/03/2016
DSC_1106

Bornholm, juli 2015

En af de ting vi kæmper allermest med herhjemme er at etablere nogle simple og effektive rutiner, der får hverdagen til at glide nemmere for både børn og voksne. Vi har de bedste intentioner for vi ved af erfaring, at det skaber en fantastisk ro i vores familie når vores hverdag er planlagt rimelig stringent fremfor når den er overladt til tilfældighederne. Af uransagelige årsager (nok nærmest forældrenes inkonsekvens), holder vi bare aldrig ved. Vi holder et par uger og glider så, til stor frustration for de inkonsekvente forældre, tilbage i vores gamle vaner.

I morgen starter Niclas på arbejde igen efter en uges vinterferie og to ugers barsel, derfor er denne dag oplagt til at give vores rutiner et eftersyn og stramme op hvor der trænger. Og der trænger. Der er mange ting der bidrager til vores i øjeblikket ret kaotiske hverdag, men disse skiller sig ud:

  • Spilletid, hvor meget og hvornår?
  • Oprydning, at rydde op efter sig selv
  • At kede sig, eller at underholde sig selv

Spilletid. Vores drenge på hhv. 4 år og 7 år fik hver en tablet i julegave. Der lå store overvejelser bag, for særligt jeg var faktisk ret godt tilfreds med at være en tabletløs familie. Men nu har vi dem, og de har vakt stor glæde. Og store frustrationer. Wilfred er ikke særligt optaget af den, og der kan gå dage hvor han slet ikke skænker den en tanke, men Wille elsker at spille på sin. Hvis han vinder vel at mærke, for klarer han det dårligt i et spil bryder hans verden sammen. Og går det godt er den ikke til at vriste fra ham igen. En oplagt måde at imødekomme dette er selvfølgelig at have regler for hvor meget og på hvilke tidspunker af dagen han må spille. I marts måned forsøger vi sådan her: 45 minutters spilletid i hverdagene. 90 minutter i weekenden. Ingen spilletid på hverdagsmorgener. Pligter og lektier skal være færdiggjort før der må spilles.

Oprydning. Vi ønsker os børn der er bedre til at rydde op efter sig selv. Af sig selv. Altså sådan helt uden at skulle opfordres til det. Det er tilsyneladende en simpel opgave, da vores børn nemt kan identificere deres ejendele og ligge dem tilbage på deres respektive pladser. Alligevel flyder her ofte med sko og legetøj og madkasser og vasketøj m.v. Det er min egen skyld, for jeg kommer dem som regel i forkøbet. Men i marts måned vil jeg lade dem komme først, og så sætter vi ind med “aftenoprydning” – 5-10 minutters oprydning efter aftensmaden.

At kede sig. Det er svært for vores børn at være i de stille øjeblikke. De er vandt til et tæt pakket program med skole, SFO, fritidsaktiviteter, legeaftaler m.v. så når der indimellem ikke er noget på programmet bliver de rastløse. Vi vil hjælpe børnene med at se mulighederne i den uplanlagte tid. Det er her de kan lade kreativiteten få frit løb, lege med deres legetøj, øve klaver, læse bøger, høre musik osv. Dette betyder også at vi må værne om den uplanlagte tid. Derfor opsøger vi sjældent aftaler i weekenden. Bliver vi inviteret ud, takker vi ja og glæder os, men vi planlægger det ikke selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *